Weboldalunk használatával jóvá hagyja a Cookiek használatát, a Cookiek kapcsolatos írányelv értelmében.

Izmokról és a csontokról

 

Izmok, csontok épségét, étrendünk határozza meg

 

A gyümölcsökben és zöldségekben megtalálhatjuk a számunkra oly nélkülözhetetlen vitaminokat, lúgos ásványi anyagokat és rostokat. Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tanulmányában kifejti, hogya lúgosító növényi étrend segíthet megőrizni az izom tömörségét és a csont sűrűségét mind az idős férfiak, mind az idős nők esetében. A tanulmány elkészítését Bess Dawson-Hughes, orvos és táplálkozási szakértő felügyelte a Bostoni Egyetemen. A tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban jelent meg.

 

 

A tipikus amerikai étrend gazdag fehérjében, gabonafélékben és más savasító ételekben. Az ilyen savasító étrend napi szinten adagolja a savat a szervezetbe. A kutatók szerint az anyagcsere folyamatai során keletkező sav mennyisége lassan, de stabilan növekszik az öregedéssel.

Úgy tűnik, hogy erre a savdózisra a szervezet izompusztítássalválaszol. A kutatók kapcsolatot kerestek a testtömeg és a viszonylag magas káliumbevitel, illetve lúgot produkáló gyümölcsök és zöldségek között. Az efféle lúgos étrend megakadályozhatja az elsavasodást. Az ételeket lúgosító és savasító ételekre oszthatjuk aszerint, hogy milyen mellékterméket produkálnak a szervezetben. Tehát az ételek nem önmagukban savasak vagy lúgosak. Például a savas szőlő, citrom és lime (zöldcitrom) átalakításával a szervezetben lúgos melléktermékek keletkeznek köszönhetően a magas kálium-bikarbonát tartalmuknak.

A kutatók 65 éves vagy 65 év feletti, csontritkulásos betegeket(mintegy 400 önként vállalkozó férfi és nő) vizsgáltak, akik egy hároméves vizsgálatsorozaton mentek keresztül. Vizsgálták az önkéntesek fizikumát, megmérték a magasságukat, súlyukat és a testtömegüket a vizsgálati periódus elején, majd 3 év elteltével.

A kísérlet elején megnézték a vizelet káliumtartalmát is, és 18 hónapig figyelték az étkezési szokásaikat. Azon vizsgálati alanyok, akiknek gazdag volt az étrendje lúgosító anyagokban, például káliumban, 3,6 fonttal (kb. 8 kilóval) több izomtömeg-növekedéssel számolhattak a fele annyi káliumot bevivő társaikkal szemben. A szerzők szerint ez majdnem ellensúlyozza azt a 4,4 fontnyi (kb. 10 kilónyi) izomveszteséget, ami egy egészséges 65 éves vagy e feletti nőnél, férfinál amúgy is jelentkezik egy évtized távlatában.

A szarkopenia, vagyis a zsírtömeg növekedése az izomtömeg kárára, sok kellemetlenséget okozhat. Például a meggyengült lábizmok miatt könnyen eleshetünk. Fontos, hogy a jövő kutatásai a lúgosító étrend és az izomtömeg, izomfunkciók összefüggéseire összpontosítsanak.

A fehérjében vagy tejtermékekben gazdag étrend tejsavat, húgysavat, illetve salétromsavat eredményez. Ezeket nem tudja teljesen lebontani a szervezet, így a kötőszövetek, izomszövetek és a csontok károsodnak.

Jó tanács: „Ha meg akarja őrizni izmai, csontjai masszívságát, akkor kerülje a savasító állati fehérjék, tejtermékek, magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztását! A sav öregít, az öregedés legjobb ellenszere, ha naponta tizenkétszer lúgosító gyümölcsöket, zöldségeket eszünk".

Dr. Robert O. Young

 

IMUNEX - összetevői