Paradicsomos babfőzelék elkészítés
SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 48 G
8 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 25 PERC
A babot gyakran főzik lassan, sózott sertéshússal, juharsziruppal és csilipaprikával, az adott országtól vagy a szakács kulturális hátterétől függően. A hagyományos kedvenc itt szereplő változata egyszerű, savanykás paradicsommártás, amelyet egy kis mustár és csípős szósz bolondít meg. Ha enyhébb ízekre vágyunk, a csípős szószt teljes egészében ki is hagyhatjuk.
1 teáskanál extraszüz olívaolaj
1/2 apróra vágott vöröshagyma
2 teáskanál lereszelt fokhagyma
2 meghámozott, kockára vágott édesburgonya
1 (800 grammos) konzerv alacsony nátriumtartalmú darabolt paradicsom
1/4 csésze nátriummentes paradicsompüré
2 evőkanál por állagú édesítőszer
2 evőkanál csípős szósz
1 evőkanál mustár
3 (425 grammos) konzerv nátriummentes haricot vagy apró szemű fehér bab, le csöpögtetve
1 evőkanál apróra vágott friss oregánó
1. Tegyünk nagy lábast a tűzre közepes lángon, és öntsük bele az olajat.
2. Dinszteljük a hagymát és a fokhagymát üvegesre (kb. 3 perc).
3. Keverjük hozzá az édesburgonyát, az aprított paradicsomot, a paradicsompürét, az édesítőszert, a csípős szószt és a mustárt, és forraljuk fel.
4. Vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön főzzük a paradicsom- mártást 10 percig.
5. Keverjük hozzá a babot, és főzzük további 10 percig.
6. Keverjük az oregánót az ételhez, és tálaljuk.
Kalóriatartalom adagonként: 278 kcal; teljes zsírtartalom: 2 g; koleszterin: O mg; nátrium: 149 mg; teljes szénhidráttartalom: 48 g; cukor: 8 g; rost: 12 g; fehérje: 15 g