Citromos-áfonyás muffin elkészítés
A SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 18 G
18 MUFFIN / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ 10 PERC / SÜTÉSI IDŐ: 25 PERC
A citrom és az áfonya klasszikus kombináció, mert az előbbi savanykásságát tökéletesen kiegyensúlyozzák az édes, gömbölyded bogyók. Ha nem jutunk hozzá jó minőségű friss áfonyához, fagyaszottal is használhatunk. Kiolvasztás nélkül adjuk hozzá a bogyókat, a lehető legkevesebb keverés mellett, hogy a muffinjaink ne színeződjenek lilára.
2 csésze teljes kiőrlésű rétesliszt
1 csésze mandulaliszt
½ csésze por állagú édesítőszer
1 evőkanál sütőpor
2 teáskanál frissen reszelt citromhéj
¾ teáskanál szódabikarbóna
¾ teáskanál őrölt szerecsendió
Egy csipet tengeri só
2 tojás
1 csésze zsírszegény, szobahőmérsékletű tej
3/4 csésze 2 százalékos natúr görög joghurt
½ csésze felolvasztott kókuszzsír
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál vaníliakivonat
1 csésze friss áfonya
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
2. Béleljünk ki 18 muffinformát papírral, és tegyük félre.
3. Nagy tálban keverjük össze a lisztet, a mandulalisztet, az édesítőszert, a sütőport, a citromhéjat, a szódabikarbónát, a szerecsendiót és a sót.
4. Kisebb tálban keverjük habosra a tojást, a tejet, a joghurtot, a kókuszzsírt, a citromlét és a vaníliát.
5. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, és éppen csak addig keverjük, amíg elvegyülnek.
6. Forgassuk a masszába az áfonyát anélkül, hogy összetörnénk.
7. Kanalazzuk a tésztát egyenlő arányban a muffinformákba. A muffinokat tűpróbáig süssük (kb. 25 perc).
8. Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd tálaljuk.
9. A maradék muffinokat lezárt dobozban 3 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de a fagyasztóban akár 1 hónapig is elállnak.
TIPP A HOZZÁVALÓKRÓL: Elkészíthetjük a saját mandulalisztünket is úgy, hogy konyhai robotgépben addig aprítjuk az egész mandulát, amíg a kívánt állagot el nem érjük.
Kalóriatartalom adagonként: 174 kcal; teljes zsírtartalom: 9 g: koleszterin:
25 mg; nátrium: 74 mg; teljes szénhidráttartalom: 18 g; cukor: 7 g; rost: 2 g;
fehérje: 4 g