Tojással töltött paradicsom elkészítés
A SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 10 G
4 FŐRE/ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC, PLUSZ 30 PERC CSEPEGTETÉS / FÖZÉSI IDŐ: 15 PERC
Ha a családtagjaink nem szeretik a tükörtojást, rántottaként is elkészíthetjük, egyszerűen kanalazzuk a nyers, felvert tojást a paradicsomba. Gondosan mérjük ki a tojást, mert rántottának felverve könnyű többet tölteni a kelleténél, és kifolyhat a paradicsomból.
1 teáskanál extraszűz olívaolaj
4 nagy paradicsom
¼ teáskanál tengeri só és egy kevés a fűszerezéshez
1 csésze összetépkedett fodros kel
2 evőkanál sűrű (hab)tejszín
¼ csésze apróra vágott zsírszegény ementáli sajt
4 nagy tojás
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Frissen őrölt fekete bors
1.Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
2. Vékonyan kenjünk ki egy kb. 20x20 centiméteres tepsit az olivolajjal, és tegyük félre.
3. Vágjuk le a paradicsomok tetejét, és óvatosan kanalazzuk ki a belsejüket úgy, hogy a héjuk sértetlen maradjon.
4. Szórjuk meg a paradicsomok belsejét az ¼ teáskanál sóval, majd 30 percre állítsuk a levágott oldalukkal lefelé papírtörlőkre.
5. Tegyük a paradicsomokat a tepsibe, a levágott felükkel felfelé, és osszuk el köztük egyenlően a fodros kelt.
6. Töltsük a tejszínt és a sajtot is a paradicsomokba. Óvatosan üssünk egy-egy tojást a sajt tetejére.
7. Süssük a paradicsomokat, amíg a tojás meg nem szilárdul (kb.15 perc)
8. Petrezselyemmel megszórva, enyhen sózva-borsozva tálaljuk a töltött paradicsomokat.
Kalóriatartalom adagonként: 175 kcal; teljes zsírtartalom: 10 g: koleszterin: 223 mg; nátrium: 145 mg; teljes szénhidráttartalom: 10 g; cukor: 5 g; rost: 3 g fehérje: 10 g