Spagetti puttanesca módra elkészítése
SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 35 G
6 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 35 PERC
A paradicsom egy kicsit olyan, mint az alma; naponta ajánlott legalább egyet ennünk az optimális egészség érdekében. Ha nem akarjuk úgy elmajszolni a napi paradicsomunkat, mint egy ropogós almát, ez a fűszeres mártás mindenképpen ellát az ajánlott mennyiséggel. A paradicsom gazdag káliumban, B6-vitaminban, niacinban, folsavban és antioxidánsokban, pl. karotinoidokban. A paradicsom szívbarát, mérsékli a magas vérnyomást, valamint csökkentheti a koleszterinszintet és a rák kockázatát is.
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 apróra vágott vöröshagyma
2 felaprított szárzeller
3 teáskanál lereszelt fokhagyma
2 (800 grammos) konzerv nátriummentes darabolt paradicsom
2 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
1 evőkanál apróra vágott friss oregánó
1/2 teáskanál csilipaprika- pehely
1/2 csésze negyedelt, kimagozott kalamata olívabogyó
1/4 csésze frissen facsart citromlé
226 gramm teljes kiőrlésű spagetti
1. Tegyünk nagy lábast a tűzre közepes lángon, és öntsük bele az olajat.
2. Dinszteljük a hagymát, a zellert és a fokhagymát üvegesre (kb. 3 perc).
3. Adjuk hozzá a paradicsomot, a bazsalikomot, az oregánót és a csilipaprika-pelyhet, és időnként megkeverve forraljuk fel.
4. Vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön főzzük 20 percig, időnként megkeverve.
5. Keverjük hozzá az olívabogyót és a citromlét, majd vegyük le a lábast a tűzről.
6. Főzzük ki a tésztát a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően.
7. Kanalazzuk a szószt a tésztára, és tálaljuk.
TIPP A HOZZÁVALÓKHOZ: A kalamata olívabogyó összetett íze miatt az egyik legkeresettebb fajta. Ne használjunk hétköznapi fekete olívát; keressük a valódit, még ha ki is kell magoznunk.
Kalóriatartalom adagonként: 219 kcal; teljes zsírtartalom: 5 g; koleszterin: 28 mg; nátrium: 88 mg; teljes szénhidráttartalom: 35 g; cukor: 8 g; rost: 4 g; fehérje: 7 g