Foltos tőkehal krémes uborkamártással elkészítése
SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 4 G
4 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI 1Dó: 10 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 10 PERC
A tőkehalat gyakran tálalják ropogós sörtésztába burkolva, hasábburgonyával, ami finom, de nagyon egészségtelen. Ez a hófehér, könnyed hal megfőzve ízletes, szaftos darabokra omlik, és rendkívül tápláló választás, ha nem bő olajban sütjük. A krémes mártást előre elkészíthetjük, és hűtőszekrényben, lezárt edényben akár három napig tárolhatjuk.
1/4 csésze 2 százalékos natúr görög joghurt
1/2 lereszelt kígyóuborka, kifacsarva
1/2 zöldhagyma finomra vágva, a fehér és a zöld részével együtt
2 teáskanál apróra vágott friss menta
1 teáskanál méz
Tengeri só
4 (170 grammos) foltostőkehal-filé
Frissen őrölt fekete bors
Letapadást gátló főzőspray
1, Kis edényben keverjük össze a joghurtot, az uborkát, a zöldhagymát, a mentát, a mézet és egy csipet sót. Tegyük félre.
2. Itassuk le a vizet a halfllékről konyhai papírtörlővel, és enyhé sózzuk, borsozzuk.
3. Tegyünk nagy serpenyőt a tűzre közepes lángon, és enyhén fújjuk be a főzőspray-vel.
4. Süssük a tőkehalat, egyszer átfordítva, amíg éppen átsül, oldalanként kb. 5 percig.
5. Vegyük le a halat a tűzről, és tegyük tányérra.
6. Az uborkamártással a tetején tálaljuk.
TIPP A HOZZÁVALÓKHOZ: A recepthez nagyon kevés, adagonként kb. 1/4 teáskanálnyi mézet használunk, ami nagyjából gramm szénhidrátnak felel meg Mindenképpen tiszta mézet használjunk, ami nem tartalmaz hozzáadott kukoricaszirupot vagy nádcukrot, de akár ki is hagyhatjuk az ételből.
Kalóriatartalom adagonként: 148 kcal; teljes zsírtartalom: 2 g; koleszterin: 82 mg; nátrium: 104 mg; teljes szénhidráttartalom: 4 g; cukor: 3 g; rost: 0 fehérje: 27 g