Hagyományos Sztroganov-bélszín elkészítése
SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 6 G
4 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 30 PERC
A karamellizált gomba adja a klasszikus étel csábító ízének legjavát. A gomba a D-vitamin remek forrása, amit a gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak. A D-vitamin különösen fontos a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén, mert hiánya összefügg a glükózintolerancia kockázatával. A gomba B-vitaminban, vasban és antioxidánsokban is gazdag, így ezt az ételt nemcsak az íze, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt is fogyasszuk rendszeresen.
1 teáskanál extraszűz olívaolaj
1/2 kg marha szűzpecsenye, vékony csíkokra vágva
1 csésze felszeletelt csiperkegomba
1/2 finomra vágott vöröshagyma
1 teáskanál lereszelt fokhagyma
1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1/2 csésze alacsony nátrium- tartalmú marhahúsalaplé
1/4 csésze száraz sherry
1/2 csésze zsírmentes tejföl
1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
1. Tegyünk nagy serpenyőt a tűzre közepes hőfokon, és öntsük bele az olajat.
2. Pirítsuk a marhahúst, amíg meg nem barnul (kb. 10 perc), majd szűrőkanállal szedjük tányérra, és tegyük félre.
3. Tegyük a serpenyőbe a gombát, a hagymát, a fokhagymát, és pirítsuk, amíg enyhén meg nem barnul (kb. 5 perc).
4. Keverjük hozzá a lisztet, majd a marhahúsalaplét és a sherryt.
5. Tegyük vissza a szűzpecsenyét a serpenyőbe, és forraljuk fel a keveréket.
6. Vegyük takarékra a lángot, és lassú tűzön főzzük az ételt, amíg a hús meg nem puhul (kb. 10 perc).
7. Keverjük hozzá a tejfölt és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk.
Kalóriatartalom adagonként: 264 kcal; teljes zsírtartalom: 14 g; koleszterin: 48 mg; nátrium: 141 mg; teljes szénhidráttartalom: 6 g; cukor: 1 g; rost: 1 g; fehérje: 26 g