Vaníliás zabpehely elkészítés
A SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 30 G
4 FÖRE/ELKÉSZÍTESI IDŐ: 5 PERC/ FŐZÉSI IDŐ: 40 PERC
A vanília ízét fokozhatjuk, ha kivonat helyett vaníliababot használunk. A kivonat ízét is élvezhetjük, de a bab előnyösebb az egészségre nézve. A vaníliabab B-vitamint, cinket, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a vaníliabab sokkal inkább szív- és csontbarát. Ha ehhez a recepthez ki akarjuk próbálni a vaníliababot, kaparjuk ki belőle a magokat, mielőtt felforralnánk a vizet.
4 csésze víz
Csipetnyi tengeri só
1 csésze apróra vágott zabpehely
¾ csésze zsírszegény tej
2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
1. Nagy lábasban forraljuk fel a vizet és a sót magas hőtokon.
2. Vegyük takarékra a lángot, és alacsony hótokon elkeverjük el a zabpelyhet a vízben.
3. Főzzük a zabpelyhet időnként megkeverve (kb. 30 perc), amíg megpuhul.
4. Keverjük hozzá a tejet és a vaníliát, és addig főzzük, amíg el nem érjük a kívánt állagot (kb. 10 perc).
5. Vegyük le a zabkását a tűzről. Tálaljuk napraforgómaggal, apróra vágott őszibarackkal, friss bogyós gyümölcsökkel, mandulaszelettel vagy lenmaggal megszórva.
Kalóriatartalom adagonként: 160 kcal; teljes zsírtartalom: 0 g: koleszterin: 1 mg: nátrium: 36 mg; teljes szénhidráttartalom: 30 g: cukor: 2 g; rost: 5 g: fehérje: 9 g