Szaftos pulykaburger elkészítés
SZÉNHIDRÁT MENNYISÉGE ADAGONKÉNT: 12 G
4 FŐRE / ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 PERC / FŐZÉSI IDŐ: 20 PERC
Ha lehet, olyan darált pulykahúst válasszunk, amelyik mellet és sötétebb húsú részeket is tartalmaz, mert jobb az íze, és a kész-burger szaftosabb lesz. Ezek a húspogácsák jól fagyaszthatóak, emiatt készítsünk kétszeres mennyiséget, és tároljuk a burgereket nyersen, zsírpapírok között, lezárt műanyag zacskóban. Kiolvasztás nélkül süthetjük őket.
0,6 kg sovány darált pulykahús
1/2 csésze zsemlemorzsa
1/2 apróra vágott vöröshagyma
1 meghámozott, lereszelt sárgarépa
1 teáskanál lereszelt fokhagyma
1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Letapadást gátló főzőspray
1. Nagy tálban keverjük össze a pulykahúst, a zsemlemorzsát, a hagymát, a sárgarépát, a fokhagymát és a kakukkfüvet.
2. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
3. Formáljunk egyforma pogácsát a pulykahúsos keverékből.
4. Tegyünk nagy serpenyőt a tűzre közepes lángon, és vékonyan fújjuk be a főzősprayvel.
5. Süssük aranybarnára a pulykahús-pogácsákat, amíg teljesen át nem sülnek (oldalanként kb. 10 perc).
6. Tálaljuk a burgereket magukban vagy a kedvenc feltéteink valamelyikével, teljes kiőrlésű zsemlében.
TIPP VÁLTOZATRA: Hamburgerpogácsát bármilyen húsból vagy többféle hús keverékéből is készíthetünk, attól függően, hogy mi kap- ható vagy mit kedvelünk. A marha, a sertés, a bárány, a csirke- és a szarvashús mind csodálatosak lehetnek a pulykahús helyett vagy mellett ebben az ételben.
Kalóriatartalom adagonként: 323 kcal; teljes zsírtartalom: 15 g; koleszterin: 134 mg; nátrium: 270 mg; teljes szénhidráttartalom: 12 g; cukor: 2 g; rost: 1 g; fehérje: 32 g